CBDR jako základní součást CBDC (Central Bank Digital Receipts)

CBDR jako základní součást CBDC

Úvaha o digitálních účtenkách centrálních bank: “Central bank digital receipts”

© iSDU.cz, 2023-03-26

Představení Asociace iSDU.cz

V březnu roku 2023 bylo 13 subjekty založeno sdružení s názvem "Sdružení pro digitální účtenky", které si klade za cíl vytvořit prostředí pro postupnou digitalizaci platebních stop. Téma digitálních účtenek je aktuální, jak dokládá nedávný vznik sdružení se široce rozkročenou ambicí.  Založení SDU podpořila Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Hospodářská komora ČR. V rámci našeho odborného týmu jsme vytipovali několik oblastí, kterými se chceme zabývat. Jedním z nich je CBDC, respektive nová oblast zájmu, kterou jsme pracovně pojmenovali CBDR. Budeme rádi, pokud se nám ozvete a případně připojíte do připravované pracovní skupiny CBDR. 

Úvod

Během studia oficiálních návrhů CBDC, jinak řečeno popisů a technických specifikací, jsme zatím nenarazili na zmínku o tom, jak budou digitální peníze centrálních bank, tedy CBDC, řešit "doklady" vznikající během transakcí. Prozatím těmto dokladům říkejme obecně "účtenky", v okamžika transakce jich vzniká několik růuzných variant. Tvůrci CBDC se správně zaměřili na definici obecného platebního systému, který má v digitální podobě simulovat hotovost, s předpokladem, že účtenky budou řešeny standardně, tedy jako doposud - na papíře nebo digitálně, tak, jak umožní pokladní systém obchodníka. Tento přístup tvůrců CBDC nám dává prostor pro zamyšlení, zda by se nedala CBDC transakce pokrýt i digitální účtenkou systémově.


Domníváme se tedy, že CBDC se neobejde bez "CBDR - Central Bank Digital Receipts", bez digitálních účtenek. Ignorování takové situace by bylo nedůsledné ve vztahu intenzivních snah o digitalizaci. Rozšíření CBDC, zcela jistě závisí na dalších přidaných službách, které CBDC přionese, zároveň je nutno sdílet obavy z technologické i, legislativní roztříštěnosti lokálních zvyklostí a možností obchodníků, zákazníků a státu.


A právě to je důvod k tomuto článku: CBDR, neboli Central Bank Digital Receipts.

Definice CBDR

Navrhneme, co nejvíce obecnou definici CBDR:


CBDR, což znamená "Central Bank Digital Receipts", představují standardizované digitální účtenky vzniklé během transakcí s digitální měnou vydanou centrální bankou, označovanou jako Central Bank Digital Currency (CBDC). Tyto účtenky zahrnují veškeré informace o obchodní transakci: datum, čas, částku, identifikátory příjemce a plátce, detaily jednotlivých položek včetně DPH, unikátní identifikátor CBDR, specifické náležitosti a identifikace obchodníka. CBDR vznikají, když platební kanál CBDC interaguje s pokladním systémem obchodníka (PSO) při přijímání platby. CBDR jsou v souladu s daňovým řádem a, GDPR. a nNa jejich bezpečnost, dlouhodobé ukládání a vyhledávání pouze oprávněnými osobami jsou kladeny vysoké nároky.

Proč se  CBDR liší od jiné digitální účtenky?

Můžeme si položit otázku, jak se CBDR liší od jiných digitálních účtenek (DÚ). Zatím pouze předpokládáme, jaká bude finální podoba CBDC, proto CBDR vyčleňujeme z množiny DÚ jako speciální případ DÚ. O možnostech CBDC, které v jiném článku navrhujeme upgradovat na CBDC+, se zatím vedou debaty.

Jak vznikají účtenky?

Na CDBC transakce je nutno nahlížet jen jako jednu z množiny platebních metod, které mohou strany při obchodní transakci použít, například bez/hotovostně.

Strany transakce:

  1. Obchodník: přijímá prokazatelně online platbu, předává protiplnění, generuje dvě množiny účtenek: první množinu předává zákazníkovi, druhou archivuje.

  2. Zákazník: prokazatelně online informuje obchodníka o proběhlé platbě, přebírá plnění, ne/přebírá první množinu účtenek.

  3. Zprostředkovatel platby (hotovostní plateba, terminál, atd.): taková množina SWsw a HWhw, která zprostředkuje převedení platebního prostředku (nebo informace o takové skutečnosti) od zákazníka k obchodníkovi tak, že je pro obě strany bezpečná, důvěrohodná, okamžitá. Záleží na dohodě stran, jakým způsobem proběhne. Tímto zařízením může být dlaň obchodníka, do které zákazník vloží hotovost tak, aby obchodník mohl provést ověření, nebo to může být platební biometrický skener oční rohovky, který na základě online dotazu do digitální peněženky zákazníka provede blokaci částky transakce.

  4. Stát: stát se takové transakce účastní jako dodavatel právního rámce, platebního prostředku, a následně příjemce daně (DPH, daň zse zisku).

Dva typy dokladů

Během obchodní transakce je nutno, aby vznikly dva typy dokladů:

  1. Záznam o převodu finančních prostředků - záznam o platbě

  2. Daňový doklad - paragon, záruční list.

Je nutno vzít do úvahy, že na každý typ dokladu se vztahuje jiný režim distribuce a archivace.

Technické prostředky 

  1. Pokladní systém obchodníka - PSO

  2. Platební peněženka zákazníka - PPZ

  3. Platební terminál - PT

  4. Platební prostředek - PP

Typy Záznamů

  1. Analogový - majitel je držitel hmotného susbstrátu

  2. Digitální - majitel je adresát, musíme znát jeho ID

  3. HybridníKombinace - kombinace bodů 1. a 2. hybridní


Účtenka vzniká jako stálý záznam souboru dat během interakce účastných stran, které využívají své technické prostředky a splňují požadavky. Slouží jako daňový, účetní a smluvní doklad o realizované směně.


Vzhledem k tomu, že v realitě vzniká mnoho různorodých kombinací vstupních podmínek, je velmi komplikované vytvořit homogenní systém. Proto je nutné počítat se všemi možnými situacemi a předvídat dosud nepoznané okolnosti.


Žádný platební systém nelze zavést náhlým skokem, ale spíše prostřednictvím přirozené evoluce. Nelze očekávat, že všichni účastníci transakcí budou používat CBDC. Na CBDC můžeme nahlížet jako na jednu z mnoha platebních metod, které se budou v budoucnosti stále a inovativně vyvíjet. Na CBDC můžeme však nahlížet i jako na nový typ měny a tím pádem bychom mohli použít již existující infrastruktury vhodných a etablovaných platebních systémů., (více viz CBDC+).

DLT jako cesta pro CBDR

Distributed Ledger Technology (DLT) by mohl být skvělou cestou pro implementaci CBDR. DLT je distribuovaná technologie, která umožňuje záznam transakcí v síti uzlů, které jsou propojeny a spolupracují na udržování společného a synchronizovaného stavu sítě. DLT může být implementována jako blockchain, kdy jsou transakce seskupeny do bloků, a ty jsou dále řetězeny. Tato technologická část bude dále podrobena zkoumání.


Díky DLT by bylo možné sledovat pohyb digitálních účtenek v reálném čase a udržovat stálý stav sítě. DLT také umožňuje vysokou úroveň bezpečnosti a odolnosti proti podvodům a zpronevěře. Každá účtenka by mohla být digitálně chráněna a ověřena v síti uzlů, což by eliminovalo rizika falšování a duplikování digitálních účtenek.


DLT  technologie by mohla také snížit obavy některých odpůrců CBDC, kteří digitální hotovosti vytýkají její potenciál nakupovat za ni některé nelegální a problematické zboží, nebo zboží zakoupené v diskrétním režimu, bez toho, aby o transakci vznikla digitální stopa ve formě digitální účtenky. DLT umožňuje tyto stopy anonymizovat, nebo naopak opatřit identifikátorem plátce. 


Implementace CBDR na DLT by také umožnila snadnou integraci s dalšími finančními a platebními systémy, jako jsou platební brány, bankovní aplikace a e-commerce platformy.

Návrh technické specifikace CBDR

CBDR (Central Bank Digital Receipts) je standard pro digitální účtenky v rámci CBDC (Central Bank Digital Currency). Systematika za CBDR umožňuje ukládání, přenos a ověřování digitálních účtenek v bezpečném a transparentním prostředí.


CBDR definuje formát a strukturu digitálních účtenek, včetně informací o transakci, obchodním partnerovi, čase a místě transakce a dalších důležitých údajích. Účtenky mohou být ověřeny pomocí DLT.


CBDR také definuje způsob, jakým jsou účtenky ukládány a spravovány v digitální peněžence uživatele. Uživatel má plnou kontrolu nad svými účtenkami a může je jednoduše sdílet s obchodním partnerem, účetním a daňovým úřadem nebo jinou autoritou.


CBDR umožňuje snížení nákladů a zjednodušení procesu evidování transakcí pro obchodníky a účetní, zvyšuje transparentnost a zabraňuje padělání účtenek.


Je také důležité brát v úvahu ekologické dopady používání papírových stvrzenek, potvrzení a dokladů obecně. Implementace CBDR může pomoci snížit množství tisknutých papírových účtenek a dokladů, čímž se sníží náklady na tisk a zároveň bude mít pozitivní dopad na životní prostředí. To je další důvod, proč je důležité vypracovat standardizovaný postup pro vydávání digitálních účtenek prostřednictvím CBDR. V této souvislosti by se mohla zvažovat i implementace ekologických prvků do celého procesu, jako je například využití obnovitelných zdrojů energie pro provoz datových center a podobně.


Žádný platební systém nelze zavést skokově, ale přirozenou evolucí. Nelze předpokládat, že jej účastné strany budou používat bez adekvátních benefitů CBDC.

Na CBDC můžeme nahlížet jako na převod stablecoinu obohaceného o smartcontracty - více viz úvaha o “CBDC+”.

Závěr

A to je úkol Sdružení pro digitální účtenky a vznikající pracovní skupiny složené z odborníků v oblasti digitálních měn a elektronické evidence transakcí, kteří budou spolupracovat na vytvoření standardu CBDR. Pracovní skupina bude také pracovat na získání podpory a propagaci v rámci standardu CBDR.

Kontakt

Tuto studii pro iSDU.cz vypracoval tým autorů: 

Pepe Rafaj, Jan Lamser, Bara Vaculíková, Jan Kremláček, Ondřej Polák, Jan Pálka

Datum vypracovaní 2023-03-26

Datum publikování: 2023-04-18


SDU: Sdružení pro digitální účtenky z.s.,  www.iSDU.cz

DRA: Digital Receipt  Association, www.receipt.digital

Blog SDU/DRA: sdu-dra.blogspot.com 


asociace.sdu@gmail.com

asociace@isdu.cz 


© 2023 iSDU.cz



Popular posts from this blog

CBDR as a core component of CBDC (Central Bank Digital Receipts)

Tisková zpráva: V Česku vzniklo Sdružení pro digitální účtenky SDU